Home » Belastingdienst, De Koers van Gils

Drie eindejaarstips!

Submitted by on 27 november 2013 – 18:51No Comment

Bespaar geld met onze eindejaarstips. Wat moet u doen en laten vóór 2014?

1. Samenwoners: regel fiscaal partnerschap
Fiscaal partners mogen zelf kiezen wie van hen aftrekposten (zoals hypotheekrente) en box 3-vermogen aangeeft. Woont u samen en voldoet u niet aan de voorwaarden voor het fiscaal partnerschap? Dan mag u slechts de zaken aangeven die op uzelf betrekking hebben en dat kan financieel behoorlijk wat uitmaken. Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner en wilt u over het hele belastingjaar 2013 toch fiscaal als partners worden behandeld, dan heeft u nog tot 1 januari 2014 de tijd om dat te regelen, bijvoorbeeld door een samenlevingscontract op te stellen of door de partner aan te melden bij het pensioenfonds voor het partnerpensioen.

2. Ex-partners: denk na over fiscaal partnerschap
Woont u niet meer samen of gaat u scheiden? Vraag u ook dan af hoe lang u elkaars fiscaal partner nog wilt zijn. Fiscaal partnerschap kan fiscaal aantrekkelijk zijn, maar is in dit soort situaties niet altijd gewenst (bijvoorbeeld als de onderlinge verhoudingen ernstig verstoord zijn).

3. Los een kleine (rest)hypotheek af
Het einde van het jaar is altijd een goed moment om eens kritisch naar uw (hypothecaire) eigenwoninglening te kijken. Soms kan het aflossen van een (rest)schuld duizenden euro’s per jaar schelen, vooral als u spaargeld werkloos op de plank heeft liggen. Niet alleen omdat u fiscaal beloond wordt — u hoeft immers geen belasting meer over het eigenwoningforfait te betalen —, maar ook omdat de vermogensrendementsheffing over uw spaargeld afneemt of verdwijnt, aangezien het geld van box 3 naar box 1 verhuist. Dat scheelt per 1 januari a.s. nog eens 1,2%.

LET OP: Los nooit zomaar af! Laat eerst uitrekenen of dit gunstig is in uw situatie. Houd rekening met boeterente, informeer bij uw bank naar de hoogte ervan vóórdat u de knoop doorhakt. En lees ook het artikel ‘Aflossen of sparen, wat is wijsheid?’. Heeft u een (bank)spaarhypotheek of heeft u plannen om een duurder huis te kopen? Dan is aflossen mogelijk niet voordelig.