Home » Nieuws, Starters

8 financiële tips voor studenten

Submitted by on 8 juli 2014 – 13:09No Comment

Als je gaat studeren, dan stijgen je uitgaven onvermijdelijk. Of je nu wel of niet meteen op kamers gaat, je financiële plaatje verandert. De Koers van Gils verzamelde een paar fijne budgettips.

1. Een begroting maken
Hoe pak je het maken van een begroting aan? Het is belangrijk om je bewust te worden van je inkomsten en uitgaven. Zet deze naast elkaar met een lijn ertussen en noteer je inkomsten en al je vaste lasten per maand. Zo krijg je een beeld van wat je overhoudt per maand of waar je nog op kunt besparen.

2. Boodschappen
Als je je begroting voor de maand hebt gemaakt, kun je zien hoeveel je nog overhoudt voor boodschappen. Bedenk ook van tevoren hoeveel je kunt uitgeven in de supermarkt. Pin aan het begin van de week en betaal contant, zo zie je hoeveel je uitgeeft. het is daarbij verstandig om een lijstje met producten te maken die je echt nodig hebt, voordat je impulsief naar de supermarkt rent en alles in je mandje of winkelwagen gooit. Volgens het Nibud heb je als student maandelijks aan 152 euro genoeg.

Budgettip: Het eerste rondje door de supermarkt is voor de producten op je lijstje. Heb je nog een paar euro over? Dan kan je nog een ‘plezierrondje’ erachteraan maken en iets lekkers uitkiezen. Budgetteren klinkt misschien saai, maar je kunt er ook een sport van maken en het op die manier leuk kunt houden voor jezelf. Ook in de supermarkt zelf kun je besparen: duurdere merken zijn heus niet altijd beter dan goedkopere. Sterker nog: goedkope merken komen vaak beter uit onze eet- en drinktests.

3. Lenen
Lenen kan een goede oplossing zijn om tijdens je studie rond te kunnen komen. Let wel op hoeveel je leent en bereken alvast door hoe hoog je studieschuld ongeveer wordt, want het kan flink oplopen. Je moet goed rekening houden met je toekomstperspectief. Soms denk je meer te gaan verdienen dan daadwerkelijk het geval is. Dus sta stil bij de afweging of het in jouw situatie goed is om te lenen, want na je studie moet je het met rente terugbetalen. Dus wordt het lang leve de lol of toch een studentenleven met wat minder te besteden? Lees voordat je de beslissing maakt hoe het terugbetalen van je studieschuld in z’n werk gaat.

4. Belastingaangifte
Met een bijbaantje krijg je vaak loonheffingskorting, maar als je twee bijbaantjes hebt, kun je dit maar voor eentje aanvragen. Voor de tweede bijbaan betaal je per maand direct belasting. Dit kun je ieder jaar terugvragen met het jaaroverzicht dat je van je werkgever krijgt. Belastingaangifte klinkt misschien ingewikkeld, maar zoek op ‘terugvragen inkomstenbelasting’ en lees eerst de informatie op de website van de Belastingdienst goed door voordat je met je aanvraag begint. Twijfel je of je het goed hebt gedaan of kom je er toch niet helemaal uit? Vraag je ouders, vrienden of het team van De Koers van Gils om raad, want zij hebben die belastingaangifte vast vaker gedaan. Het is verstandig je ook op andere kosten te richten en niet alleen op de belasting die je via je bijbaantje kan terugvragen. Wat dacht je bijvoorbeeld van studiekosten of ziektekosten?

5. Toeslagen
Vanaf je 18e jaar ben je niet meer verzekerd bij je ouders, maar moet je een eigen zorgverzekering regelen. Omdat je als student een laag inkomen hebt, heb je recht op zorgtoeslag. Vraag dit dus direct aan, want het kan in 2014 al € 72,- per maand opleveren. Dit geldt ook als je ouders jouw zorgverzekering betalen, zij kunnen dan via jou het bedrag ontvangen. Daarbij is huurtoeslag ook belangrijk om naar te kijken, dit kan je soms maandelijks wel honderd euro opleveren. Alle voorwaarden, zoals dat je daarvoor wel 23 moet zijn, kun je vinden op de website van de belastingdienst.

6. Studieboeken
Studieboeken hoef je niet altijd nieuw te kopen. Er zijn verschillende websites waar medestudenten hun boeken tweedehands aanbieden. Deze boeken zien er vaak bijna net zo goed uit als nieuwe exemplaren. Kijk wel altijd of het boek de juiste druk heeft en over hoeveel werkdagen het boek zal aankomen. Andersom kan ook, door eerst boeken nieuw te kopen en ze daarna als tweedehands te verkopen.

7. Kleding
Budgetteren geeft altijd de vraag: ‘Hoeveel kan ik uitgeven?’. Ditzelfde geldt voor het kopen van kleding. Dit moet je zeker in je budget meenemen. Stel jezelf de vraag wat je ervoor over hebt en hoeveel je eigenlijk nog over wil houden na het kopen van kleding. Misschien kreeg je vroeger van alles toegeschoven, maar als het echt winter wordt, is bijvoorbeeld een nieuwe winterjas vaak een grote kostenpost. Koop gericht wat je echt nodig hebt in de uitverkoop. Voordat de zomer begint kun je alvast vooruitdenken naar wat je in de winter nodig hebt en voordat de winter komt kijk je juist naar wat je in de zomer goed kunt gebruiken.

8. Vakantie
Als student wil je eigenlijk ook ieder jaar op vakantie. Iedere maand proberen een paar tientjes te sparen zorgt ervoor dat je in de zomer vast een mooie vakantie kan boeken. Bedenk van te voren hoeveel je kunt uitgeven. Een last-minute boeken lijkt ideaal, maar vergeet de bijkomende kosten niet. Als je op je bestemming bent, wil je natuurlijk ook nog wat te besteden hebben. Dus als je geen all-in vakantie hebt, houd rekening met etentjes en drankjes s’ avonds, hoe goedkoop dat ter plekke ook is, vergeet ook niet rekening te houden met dagtrips zoals een stad in de buurt bezoeken, raften of zo’n hilarische toch op een banaan achter een speedboot. Overleg altijd met elkaar wat iedereen kan uitgeven en laat je niet meeslepen door wat anderen te besteden hebben.

Bonus-tip!
Nog een extra budgettip: schaf de Studentenpas aan. Deze kortingspas is te gebruiken in elke studentenstad en kun je voor bijna alles gebruiken: het boeken van een vakantie, een avondje bioscoop, op studieboeken, bij het bestellen van pizza, voor drankjes in de kroeg en ga zo maar door.